Mutlu bir birliktelik için sevdiğimiz ile çıktığımız evlilik yolunda emin adımlarla ilerlemek için söz, nişan ve düğün gibi merasimler düzenleriz. Bu merasimlerin her biri, mutlu birlikteliği bir adım öteye taşımak, eğlenmek ve sevdiklerimiz ile bir arada olmak için düzenlenir. Ancak bildiğiniz gibi bu süreçte pek çok maddi ve manevi sorumlulukların üstlenilmesi gerekir. İşte bu nedenle kız tarafı ve erkek tarafı ne alır? gibi soruları sıklıkla soruluyor. Biz de içeriğimizde bu konunun tüm detaylarından bahsederek sizi bilgilendirmeye çalışacağız.
Sevdiğiniz bir kişi ile yuva kurmak ve yeni bir hayata adım atmak, artık onun gibi düşünmenizi, empati kurmanızı gerektirir. Bu nedenle evlilik sürecinin başından sonuna kadar empati kurmalı, sevdiğinizi ve ailesini zora sokacak eylemlerde bulunmamalısınız. İşte bu durumda sonsuz ve doyumsuz mutluluğu tatmanız asla sürpriz olmayacaktır.
Söz, nişan ve düğün gibi duygu dolu günler, ömür boyu aklınızın bir köşesine yer edecek değere sahiptir. Bu nedenle maddi unsurları göz önünde bulundurarak aileleri zora sokmamak, daha değerli bir birlikteliğin inşasını mümkün hale getirecektir. Ancak her ne kadar maddi konular konuşulmak istenmeyen bir durum olsa da bunların görüşülmesi ve karşılıklı anlaşma ile gerçekleştirilmesi gerekir. Tabii ki her kültürün ve yörenin adetlerinin farklı olduğu unutulmamalı, diğer yöreler ve kültürler ile karşılaştırma yapılmamalıdır.
Söz organizasyonu tek başına gerçekleşen bir gün olsa da bazı durumlarda isteme ile nişan da söz ile birleştirilmektedir. Ancak genellikle isteme ile söz günü birlikte olur. Bu güzel günde erkek tarafı çiçeğini ve çikolatasını alarak kız tarafının evine gider ve kızı isterler. Kız tarafının “verdik gitti” cevabının ardından söz yüzükleri takılır ve dua edilerek bu güzel gün gerçekleşmiş olur.
Evlilik sürecinin başlangıcını ifade eden bu günde masrafları erkek tarafı karşılar. Mekan ile ilgili eksikler, ikramlıklar, hediyeler, gelinin kıyafeti, kuaför vb. tüm masraflar, erkek tarafına aittir. Damadın söz yüzüğünü gelin, gelinin söz yüzüğünü de damat alır. Alyans modelleri içerisinden hem geline hem de damada özel tasarımları görebilirsiniz.
Geleneklerimize genel anlamda baktığımızda nişanı kız tarafı yapar. Ancak bazı durumlarda söz ve nişan birlikte gerçekleştirildiği için masrafları erkek tarafının karşılaması, bazı masrafları kız tarafının üstlenmesi çok daha doğru olacaktır. Ayrıca çoğu yörede nişanda ve sözde takı merasimi olur. Erkek tarafı gelin için bilezik takarlar. Bazen takacakları toplam bileziğin yarısı nişan ya da sözde, yarısı da düğünde takılabilir. Bunun yanı sıra nişan için pırlanta ya da altın setler, hediyeler ve gelin bohçasının da nişan ya da söz ile birlikte düzenlenmesi gerekir. Tüm bu masraflar ise erkek tarafına aittir.
Her yörenin kültürü değişiklik göstermesine karşın gelin tarafı damat için damat tarafı da gelin için belirli hediyeler alması gerekir. Damat tarafının hediyelerini gelin tarafı, gelin tarafının hediyelerini de damat tarafı karşılar. Bu hediyeleşmenin aile üyeleri için de gerçekleştirildiği yöreler bulunuyor. Yani teyzeler, halalar, dayılar, amcalar ve aile üyelerine de her iki taraf hediye alabiliyor. Tabii ki bu durum yöreden yöreye değişmekte, yalnızca birinci dereceden akrabalar ile de sınırlı bırakılabilmektedir.
Evlilik sürecinin en önemli adımı takılardır. Çünkü yüksek meblağlar ortaya çıkabilir. Ancak hangi yöre olursa olsun tüm takıların alınması erkek tarafına aittir. Tabii ki bilezik sayısı ya da takılacak altının gramı önceden belirlenebilir. Bazen de damat tarafının bütçesine göre ayarlanabilir. Takılar içerisinde bilezik, pırlanta ya da altın nişan seti ve saat bulunur. Tüm bu takıları damat tarafı alır. Ayrıca gelin tarafının da damat için söz yüzüğü ile saat alması gerekir. Bu bir zorunluluk olmamakla birlikte damadın evlilik teklifi ile geline pırlanta tektaş yüzük alması son derece hoş bir jesttir.
Kına gecesi, gelin için düzenlenen bir organizasyon olduğu için tüm masraflar gelin tarafına aittir. Salon, yiyecek ve içecekler, organizasyon, hediyeler ve bunun gibi masrafları gelin tarafının karşılaması gerekir. Ancak kına organizasyonunda gelinin giyeceği kına elbisesi ve bindallı gibi giysileri damat tarafı alır. Hüzünlü, eğlenceli ve bir o kadar da unutulmaz bir gün olan kına gecesi, gelinin baba evinde kalacağı son gece olarak da bilinir. Bu nedenle kültürümüzde yüzlerce ve binlerce yıl öncesinde dahi kına gecesi gibi gelenekler yer edinmiştir.
Evlilik teklifi ile başlayan evlilik süreci, kız isteme merasimi ile ciddi boyuta taşınır. İşte bu aşamadan itibaren söz, nişan, kına ve düğün gibi pek çok organizasyon gerçekleştirilir. Tüm bu süreçlerde damat tarafının gerçekleştirmesi gereken bazı sorumluluklar bulunmaktadır:
Her ne kadar burada bazı sorumluluklar bulunsa da bazı giderlere gelin tarafı destek verebilir. Ancak bunları erkek tarafının gerçekleştirmesi gerekir. Tabii ki her zaman için huzurlu ve mutlu bir sürecin geçirilmesi esas alınmalı, küçük sorunlar büyütülmemelidir.
Bol eğlenceli, unutulmaz ve uzun yıllar hatırlanacak güzel günler geçirmenizi sağlayacak düğün süreci, çocuklarınıza aktaracağınız değerli bir anıdır. Bu nedenle eğlenmeli ve keyfini çıkarmalısınız. Ancak yapmanız gerekenleri bilmeli ve adım adım uygulamalısınız. Peki, evlilik sürecinde kız tarafının sorumlulukları nelerdir?
Damat ve gelin tarafının alması gereken eşyalar, katlanması gereken sorumluluklar vardır. Ancak bunların üstesinden el birliği ile gelinebilir. Bu nedenle hem damat hem de gelin dışarıdan gelen gereksiz tavsiyelere kulaklarını kapamalı, “bir kere evleniyoruz” şeklindeki ibarelere kulak asmayıp, anın keyfini çıkarmalıdır.
Evlilik sürecinizde mutlu olmak ve sevdiğiniz ile huzurlu bir yuva kurmak istiyorsanız, yakın akrabalarınızın sizi yanlış yönlendirmesine izin vermemelisiniz. Çünkü damat ya da gelin tarafının katlanması gereken sorumluluklar ve maddiyatın üstesinden gelinebilir. Ancak bu süreçte kalp kırarsanız, sorunlu bir evlilik ile karşı karşıya kalabilirsiniz. İşte bunun için gelin ve damat istişare içerisinde olmalı ve aile büyüklerinin her detaya karışmamalıdır.
Diğer Yazılar