Ücretsiz Sigortalı Kargo | Koçak Güvencesi
Certified Diamond
Koçak'tan
Pırlanta Güvencesi

Certified Diamond, sahip olduğunuz Koçak pırlantaların kalite ve orijinalliğini güvence altına alır. Siz de pırlantanıza özel Certified Diamond kodunu kullanarak web sitemizden dilediğiniz an eşleşme kontrolü yapabilirsiniz.

Ürününüz Doğrulandı Gerçek Bir Koçak Mücevherine Sahipsiniz

Certified Diamond

Mücevherinize ait özellikler

Koçak Blog

Pırlanta nedir ?



Pırlanta nedir? 

Çoğumuz bu sorunun cevabını biliyoruz ama birçoğumuz da hem maddi hem de manevi anlamlar yüklenen pırlantanın gerçek anlamıyla neyi ifade ettiğini bilmiyoruz. Özetle pırlanta; elmas madeninin kesilerek parlatılması sonucu oluşan değerli bir taş olarak tanımlanabilir. Dinozorlar yeryüzünde gezinmeye başlamadan önce doğada oluşmaya başlamışlardır. Yerküre çekirdeğinin derinliklerinde, yüksek ısı ve basınç altında, yerin derinliklerinden yükselerek yeryüzüne aşırı bir süratle yolculuk ederek oluşurlar mücevherler. Tabiat ananın su, rüzgâr ve şiddetli soğuğuna maruz kalarak tekrar toprağa gömülüler. Bu değerli taşların ancak çok küçük bir miktarı kesime, cilaya ve mücevher yapımına uygun bir yapıda yer alır. Bu nedenler pırlanta nedir sorusunun cevabını tercihlerimizle verebiliriz.
 

Pırlanta 4C Kuralı Nedir?  

Pırlanta seçerken mutlaka göz önünde bulundurmanız 4 kural vardır.
Bunlar da;
- Karat Ağırlığı (Carat weight)
- Berraklık (Clarity)
- Renk (Color)
- Kesim (Cut)
 

Karat Ağırlığı Nedir? (Carat Weight)

Karat pırlantanın ağırlığına göre tespit edilmektedir. Mücevher sektöründe 1 karat 100 puan olarak belirlenir. Yarım karat 50 puandır ve 0.50 ct. Şeklinde yazılır. Diğer taşların tespitinde kullanılan karat miktarları ve pırlantanın karat ölçüsü farklıdır. Çünkü farklı minerallerin farklı yoğunlukları vardır. Tüm bunların dışında aynı karat ağırlığındaki iki pırlantanın fiyatı kesim, berraklık ve renge göre farklılık gösterir. 

Berraklık nedir? (Clarity)

Her elmas oluşum süreci geçirmiştir ve farklı mineralleri içinde saklamaktadır. Bu minerallerin oluşturduğu parmak izleri doğallığın işareti olmakla birlikte, izler ne kadar az olursa pırlanta o kadar çok parlar.
Pırlantanın sınıflandırılması şu şekildedir; FL (kusursuz) ile başlar VVS1, VS1, SI1, SI1 VE I3(lekeli) olarak devam eder. Pırlantanın berraklığı da fiyatını belirleyen faktörlerden biridir. 


Renk (Color) 

Pırlantada renk özelliği pırlantanın sarılığına göre ölçülür ve en kıymetli pırlanta renksiz olandır. Doğada çok nadir bulunurlar. Aşağıdaki tablodan da görüldüğü gibi alfabetik sıra ile D’den Z’ye kadar olan harfler pırlantanın renk oranını gösterir.
 
D - Tamamen renksiz
E - Sadece uzman mücevherciler hafif rengi saptayabilir. 
F - Renksiz sınıflar arasında en alt sınıftır. 
G-H - Çok hafif renkli 
I-J - Hafif renkli beyaz. 
K-M - Sarı renk görülür.

N-Z - Sarı, kahverengi ve gri renkler görülür. 



Kesim (Cut)

Pırlantanın maksimum düzeyde ışık yansıtabilmesi için, kesim açıları ve uzunluk oranları gibi ince matematiksel kuralları vardır. Pırlanta kesimi ne kadar kaliteli, incelikli ve teknik ise pırlantanın ışıltısı ve kıymeti o kadar artar. 


<-Diğer blog yazılarımız için tıklayın->
Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.
Yukarı